Spara pengar när du väljer kollektivtrafiken
Att äga och köra en av Sveriges vanligaste bilar kostar ungefär 6 250 kronor i månaden. En 30-dagarsbiljett för hela länet med Östgötatrafiken kostar max 1 330 kronor.
Det är ett exempel på hur mycket billigare det blir när du reser med oss. Här finns fler räkneexempel baserade på den vanligaste pendlingssträckan i Östergötland, Norrköping – Linköping.
Så här ser det ut om vi bara tittar på kostnad för drivmedel, i exemplet 12 kronor per mil, för sträckan Norrköping – Linköping:
Så här har vi räknat
I våra exempel har vi utgått från en av Sveriges vanligaste bilar, Volvo V60 D4 Momentum*. Modellen har ett nyvärde från 337 000 kronor och en bränsleförbrukning på 0,60 liter/mil vid en genomsnittlig körning på 1 500 mil per år och bil*.
Kostnad för bilen
- Inköp/leasing
- Drivmedel
- Fordonsskatt
- Försäkring
- Service
- Besiktning
- Däck
- Värdeminskning
Just den här bilen kostar mellan 22 och 67 kronor milen. Uträkningar från Riksförbundet M Sverige visar att en normalbil 2022 kostade mellan 20 och 80 kronor per mil att äga**. Därför har vi i våra uträkningar utgått ifrån 50 kronor milen, för att landa någonstans däremellan.
Räkna på vad din bil kostar
Hos Riksförbundet M Sverige finns en kalkyl där du kan räkna ut vad just din bil kostar att äga och köra.
Vad påverkar biljettpriserna?
Kollektivtrafiken i Östergötland är skattefinansierad till 60 procent. Det betyder att du betalar 40 procent av vad det kostar att köra trafiken. Hur fördelningen mellan skattemedel och biljettpriserna ser ut är politiskt beslutat av Region Östergötland. Målet är att jämna ut till 50/50 till år 2030. Ett sätt att nå det är att justera biljettpriserna, men också att få fler att resa kollektivt.
Kostnader som kollektivtrafiken har är bland annat förare och fordon, där förare står för ungefär hälften av den totala summan. Förutom inköp av fordon är det också drivmedel, service, tvätt, städning med mera som kostar. Kostnaden kan också påverkas av inflation, förändrade drivmedelspriser och liknande. Men det är alltid politikerna som beslutar vad biljetten ska kosta.
Bra för plånboken, bra för miljön
När du reser med kollektivtrafiken får du mer över i plånboken, samtidigt som du gör en viktig samhällsinsats. Bland annat bidrar du till lägre klimatpåverkan och till att regionen utvecklas och växer. Läs mer om vad du bidrar till när du reser med kollektivtrafiken, och kom ihåg – varje resa räknas.