tisdag den 13 maj
10:32

Vår trafik

Kollektivtrafiken i Östergötland körs av upphandlade trafikföretag. Det innebär att vi anlitar ett antal små och stora transportföretag, deras fordon och deras personal för att köra bussar, spårvagnar, tåg och färdtjänst. Undantaget är Östgötapendeln där tågen (inte personalen ombord) är våra egna.

Allmän kollektivtrafik

Den allmänna kollektivtrafiken består främst av linjelagd tåg-, spårvagns- och busstrafik, men även av anropsstyrd närtrafik och skärgårdstrafik. Stommen i den allmänna kollektivtrafiken är Östgötapendeln som är vår enskilt största linje med drygt fyra miljoner resor per år. Östgötapendeln kompletteras med ett antal expressbusslinjer, som tillsammans med tågen skapar ett regionalt stomlinjenät med snabba pendlingsmöjligheter mellan länets större orter.

Särskild kollektivtrafik

Genom den särskilda kollektivtrafiken möjliggör vi ett aktivt liv för de östgötar som har särskilda behov. Den omfattar inomkommunal och kommunöverskridande färdtjänst, sjukresor samt upphandlad skolskjuts.

Länets kommuner väljer själva om de vill bedriva den särskilda kollektivtrafiken i egen regi eller om den ska skötas av Östgötatrafiken. I nuläget har majoriteten av kommunerna helt eller delvis lämnat över sin trafik till oss, medan tillståndsgivningen av färdtjänst ligger kvar hos dem. För att den särskilda kollektivtrafiken ska vara väl fungerande krävs ett bra och kontinuerligt samarbete med såväl upphandlade trafikföretag, överlämnade kommuner, Region Östergötland samt intresseorganisationer.

Våra fordon

Våra olika fordonsslag bygger tillsammans vår trafik över hela Östergötland.

Östgötapendeln är stommen i vår trafik. Tågen går mellan Norrköping och Motala/Tranås med stationer i Kimstad, Linghem, Linköping, Vikingstad, Mantorp, Mjölby (Boxholm, Tranås) och Skänninge.

Stadstrafik körs med buss i Linköping och Motala samt i Norrköping både med buss och spårvagn. 

Expresstrafik är bussar, ofta dubbeldäckare, som på olika sätt kompletterar Östgötapendeln. De trafikerar få hållplatser för att erbjuda så kort restid som möjligt.

Landsbygdstrafik ger boende på mer avskilda platser möjlighet att resa med oss. Bussarna stannar på fler hållplatser än expresstrafiken och restiden är mindre prioriterad.

Spårvagnar kör nästan hälften av alla resor inom kollektivtrafiken i Norrköping. Fordonen är sedan hundra år ett välkänt kännetecken för staden och har därför fått behålla sin gula ursprungsfärg.

Servicelinjer/stadsdelsbussar finns i Norrköping, Motala och Mjölby. De är till för dem som har svårt att resa i den vanliga kollektivtrafiken. Bussarna beställs i förväg och kör inom ett visst område i respektive tätort.

Närtrafiken är en beställningstrafik som med mindre bussar eller taxibilar kör till områden där det saknas vanlig linjetrafik.

Skärgårdstrafiken består av fyra båtlinjer som trafikerar öarna i skärgården i Norrköpings, Valdemarsviks och Söderköpings kommun, främst för arbets- och skolpendling.